Přeskočit na obsah

Zlínský kraj uvolní 9,6 milionu korun na obnovu památek a restaurátorské práce

  • od

V součtu 9,6 milionu korun letos poskytne Zlínský kraj žadatelům na obnovu památek a restaurátorské práce. Je to více než loni. Peníze pomohou například s obnovou střech několika kostelů a zámeckých objektů, s restaurováním oltářů, varhan, kamenných křížů, božích muk, ale i se zajištěním narušené statiky věže na zřícenině hradu Lukov, uvedl v dnešní tiskové zprávě Vladimír Dostálek z krajského oddělení komunikace a vnějších vztahů.

Z dotačního programu na podporu stavební obnovy a restaurování kulturních památek a památek místního významu podpoří podle krajské radní Zuzany Fišerové (Piráti) hejtmanství 43 projektů celkovou částkou 8,5 milionu korun. „Díky tomu se tak opravy dočkají například kostely ve Vidči, Bojkovicích, Tlumačově, Mysločovicích, Ratajích, Francově Lhotě nebo Velkém Ořechově,“ uvedla Fišerová.

Mezi památkami, jichž se budou opravy a restaurátorské práce týkat, je dále i radnice v Kelči, zámky v Luhačovicích nebo Zdounkách, zřícenina hradu Zubříč, která je též známá jako Nový Šaumburk, Bartkův vodní mlýn v Nivnici, vila Kancnýřka v Luhačovicích i několik kamenných křížů a soch. Loni kraj na stavební obnovu 41 památek uvolnil z dotačního programu 6,3 milionu korun.

Mimo program letos přispěje půlmilionem korun na opravu vstupní věže hradu Lukov, kterou ohrožuje narušená statika. „Zdivo věže je výrazně poškozeno povětrnostními vlivy a náletovými rostlinami. Hrad je ročně cílem 30.000 návštěvníků. Jeho obnova probíhá už 40 let za výrazného přispění dobrovolníků,“ uvedl Dostálek. Podpoří i obnovu doškové střechy venkovské usedlosti v Lopeníku. „Je poslední kopaničářskou trvale obydlenou usedlostí krytou slaměným doškem ve Zlínském kraji,“ doplnil Dostálek. Na ni hejtmanství poskytne dotaci 600.000 korun.

Zdroj: ČTK

Kulturní dědictví – monitoring tisku, zprávy, analýzy, dotace, akce a události, výstavy, webové projekty


 

Copyright © 2023 Monumentis z.s. / © ČTK

Provozovatelem portálu  Monumentis je Monumentis z.s.
Další šíření obsahu portálu Monumentis  je bez souhlasu 
Monumentis z.s. zakázáno.