Přeskočit na obsah

Z věže farního kostela Nanebevzetí Panny Marie v Bruntále se stane rozhledna

  • od

Z věže farního kostela Nanebevzetí Panny Marie v Bruntále se stane rozhledna. Po rekonstrukci bude vyhlídková plošina přístupná veřejnosti. Náklady na opravu budou okolo 3,6 milionu korun. ČTK to dnes řekl mluvčí bruntálské radnice Jiří Ondrášek.

„Oprava věže začala už v loňském roce. Stěny i okna jsou už opravené, ošetřeny byly nosné trámy, stejně tak jsou opraveny stěny ve vstupu. Prakticky dokončená je elektroinstalace včetně osvětlení,“ řekl Ondrášek. Nyní je na řadě rekonstrukce zábradlí ochozu věže kostela tak, aby výsledek odpovídal představě památkářů a současně splňoval nároky na bezpečnost návštěvníků.

Starosta města Martin Henč (ANO) řekl, že zpřístupnění věže farního kostela je pro vedení radnice prioritou. „Bruntál tak získá novou atraktivitu pro své občany i turisty. Dokončení akce záviselo na dotaci z kraje a ta byla dosud s velkým otazníkem, takže hrozilo pozastavení prací,“ řekl. V těchto dnech byla podle něj dotace schválena.

Zábradlí věže tak odborníci renovují a doplní sítěmi, práce se budou odehrávat v následujících týdnech. Pokud půjde vše bez komplikací, mohla by být věž kostela zpřístupněna na podzim.

Zdroj: ČTK

Kulturní dědictví – monitoring tisku, zprávy, analýzy, dotace, akce a události, výstavy, webové projekty


 

Copyright © 2023 Monumentis z.s. / © ČTK

Provozovatelem portálu  Monumentis je Monumentis z.s.
Další šíření obsahu portálu Monumentis  je bez souhlasu 
Monumentis z.s. zakázáno.