Přeskočit na obsah

Vítězné návrhy architektonických týmů na dostavbu Vítězného náměstí v Praze 6

  • od

Mezinárodní porota soutěže na dostavbu takzvaného čtvrtého kvadrantu Vítězného náměstí v Praze 6 vybrala pět návrhů. Novinářům je dnes na Vítězném náměstí představil organizátor soutěže Petr Návrat a zástupci města. Vítěz soutěže bude vybrán v září, začít stavět by se mohlo zhruba za pět let. Hlasovat pro vítězný návrh může i veřejnost na webu 4kvadrant.cz. Na pozemcích mezi ulicemi Evropská a Jugoslávských partyzánů by měly vzniknout kanceláře, obchody, bytové prostory, nová budova Vysoké školy chemicko-technologické (VŠCHT) a kulturní centrum Prahy 6. Lidé mohou do 30. června návrhy vidět na venkovní výstavě na Vítězném náměstí.

Do druhého kola soutěže postoupilo z původních 44 týmů pět, mezi nimi jsou i česká architektonická studia. Do druhé fáze se probojoval tým MVRDV z Nizozemska, česko-německé konsorcium Pavel Hnilička Architects+Planners a Baumschlager Eberle Architects, nizozemské a české studio Benthem Crouwel International a Opočenský Valouch Architekti, česká kancelář A69 – architekti a další česko-nizozemské uskupení Cityförster a Studio Perspektiv.

Porota má zasedat v červnu, následovat bude debata mezi investorem a architekty o uzavření smlouvy a vítězný návrh bude znát veřejnost v září. Podle starosty Prahy 6 Jakuba Stárka (ODS), který je zároveň mezi porotci, by se mohlo začít stavět za pět let od zvolení návrhu, do deseti let by tak podle něj mohla být stavba dokončena.

Hlasování se může zúčastnit i veřejnost. „Komentáře veřejnosti k soutěžním návrhům budou předány porotě jako jeden z podkladů pro její rozhodování,“ řekl Návrat.

Ve čtvrtém kvadrantu má vzniknout multifunkční objekt s byty, kancelářemi, obchody, službami i restauracemi. Novou univerzitní budovu tam postaví také VŠCHT. Kromě učeben a zázemí pro studenty v ní vzniknou i prostory pro veřejnost či minipivovar. Součástí dostavby bude také nové kulturní centrum Prahy 6 se dvěma sály, které má nabídnout prostory pro koncerty, výstavy, divadelní představení, ale i společenské a komunitní akce místních obyvatel.

Pozemky v této části vlastní především společnost Fourth Quadrant s.r.o., která sdružuje realitní společnosti Penta Real Estate, Sekyra Group a Kaprain. Dalšími vlastníky pozemků jsou Vysoká škola chemicko-technologická, hlavní město Praha a Dopravní podnik hlavního města Prahy. VŠCHT prodala pozemky developerům, za získané peníze postaví novou univerzitní budovu.

Vítězné náměstí vzniklo v roce 1925 a od té doby mělo několik názvů, například v letech 1952 až 1990 se jmenovalo Říjnové revoluce. Mezi Pražany se pro něj nicméně vžil název „Kulaťák“.

Zdroj: ČTK
Fotografie: Monumentis

Kulturní dědictví – monitoring tisku, zprávy, analýzy, dotace, akce a události, výstavy, webové projekty


 

Copyright © 2023 Monumentis z.s. / © ČTK

Provozovatelem portálu  Monumentis je Monumentis z.s.
Další šíření obsahu portálu Monumentis  je bez souhlasu 
Monumentis z.s. zakázáno.