Přeskočit na obsah

Příliš vysoká cena za techniku. Radní zrušili zakázku k rekonstrukci

  • od

Českobudějovičtí radní zrušili jedno z výběrových řízení, které se týká rekonstrukce Kulturního domu Slavie. Jde o zakázku na audiovizuální techniku. Vedení města nevybralo vítěze kvůli příliš vysokým nabídkám. Ta nejnižší přešvihla předpokládaný rozpočet o 24 milionů korun. 

Veřejná zakázka na audovizuální techniku, scénické osvětlení a divadelní techniku je jednou z celkem pěti, kterou musí magistrát vyhlásit v souvislosti s rekonstrukcí kulturního domu.  

Nabídky byly ale vyšší, než se odhadovalo. „Předpokládaná cena byla 93 milionů korun. Nejnižší nabídka, kterou jsme dostali, byla 117 milionů,“ řekl Budějcké Drbně náměstek primátorky Petr Maroš (ODS). Celkem se přihlásili dva uchazeči, druhý nabídl zhruba 120 milionů korun. To podle Maroše radní považovali za příliš vysokou částku. Přitom právě na této zakázce by podle něj bylo možné ušetřit. Zástupcům města to podle náměstka řekl jeden z autorů vítězného návrhu.  Zakázku bude město vypisovat znovu. „Teď nás ale nic netlačí. Pořád tvrdím, že nejdůležitější je výběrové řízení na stavbu. Až budeme mít zhotovitele, můžeme vypsat výběrové řízení na audiovizuální techniku a neomezíme ten časový harmonogram,“ řekl Maroš.  Vedení radnice po volbách ubezpečilo, že chce v projektu pokračovat. Později se objevily některé okolnosti, kvůli kterým se posouvá konec výběrového řízení na dodavatele stavby. Uchazeči mají například potíže s francouzskými normami, řekl jihočeský hejtman a městský radní Martin Kuba (ODS). 

V opozici je nově Hnutí Občané pro Budějovice, které bylo u vzniku této investice. Dá se tak očekávat, že vedení města bude mít částečnou podporu v opozičních lavicích. 

To neplatí pro nováčky z SPD. „Jsme pro zásadní přehodnocení vhodnosti a účelnosti některých velkých investičních staveb. Je potřeba zastavit předraženou přestavbu a rekonstrukci KD Slavie. Nejsme proti rekonstrukci této historické budovy, ale proti předražené rekonstrukci a nevhodné skleněné přístavbě, která je zbytečná a podstatně změní vzhled jedné z nejhezčích historických budov ve městě,“ vzkázala zastupitelka Alice Stierandová v Politické koridě. 

Sledujeme časovou osu ...

Kulturní dědictví – monitoring tisku, zprávy, analýzy, dotace, akce a události, výstavy, webové projekty


 

Copyright © 2023 Monumentis z.s. / © ČTK

Provozovatelem portálu  Monumentis je Monumentis z.s.
Další šíření obsahu portálu Monumentis  je bez souhlasu 
Monumentis z.s. zakázáno.