Přeskočit na obsah

Obnova bývalé věznice v Uherském Hradišti by měla stát asi půl miliardy Kč

  • od

Odhadované náklady na obnovu bývalé věznice v Uherském Hradišti jsou zhruba 520 milionů korun. Je to místo mrazivé, které je potřeba zachovat jako připomenutí toho, co všechno se tady dělo, řekl dnes novinářům po prohlídce věznice ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Spolu s muzeem totality, které připomene historii věznice, by v areálu měly sídlit okresní soud, okresní státní zastupitelství a probační a mediační služba.

Věznice byla známá zejména krutými metodami vyšetřovatelů komunistické Státní bezpečnosti vůči politickým vězňům v 50. letech. Za druhé světové války ji využívalo gestapo jako shromaždiště politických vězňů před transportem do koncentračních táborů. Po válce se v ní konaly lidové soudy a na nádvoří věznice veřejné popravy, za éry komunismu v ní byli vězněni lidé nepohodlní režimu. Věznice byla uzavřena v roce 1960, větší část areálu od té doby chátrá, město léta usiluje o jeho proměnu.

V architektonické soutěži na stavební obnovu bývalé věznice, kterou vyhlásil Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM), uspělo pražské studio ov architekti. Podle Stanjury jde vše podle harmonogramu. „Budeme zpracovávat jednotlivé stupně projektové dokumentace, územní rozhodnutí a stavební povolení, mohlo by to být hotové v roce 2025. Zkraje roku 2026 by se mohla spustit soutěž na dodavatele. Odhad je v dnešních cenách zhruba 520 milionů včetně daně. Je to obrovská investice státu, ale jsem přesvědčený, že investice je na místě,“ uvedl Stanjura.

Peníze půjdou ze státního rozpočtu. „Je to státní majetek, myslím, že je to správně, pokud si chceme připomínat i temné stránky naší minulosti, tak kdo jiný než státní rozpočet by to měl financovat,“ uvedl Stanjura, který si věznici prohlédl loni, dnes se seznámil s vítězným návrhem architektonické soutěže. Pokud nebudou žádné problémy, stavba by podle Stanjury mohla začít v roce 2026, trvat by měla 30 měsíců. Spolek Memoria usiluje spolu s uherskohradišťskou radnicí o to, aby se věznice stala Národním památníkem obětí totalitních režimů.

Zdroj: ČTK

Kulturní dědictví – monitoring tisku, zprávy, analýzy, dotace, akce a události, výstavy, webové projekty


 

Copyright © 2023 Monumentis z.s. / © ČTK

Provozovatelem portálu  Monumentis je Monumentis z.s.
Další šíření obsahu portálu Monumentis  je bez souhlasu 
Monumentis z.s. zakázáno.